Здорове харчування — корисні поради

Для мотивації в першу чергу радимо Вам ознайомитися з наступним матеріалом: рекомендации по здоровому питанию. Після ознайомлення, хочемо додати ще декілька важливих порад.

Обмежте вживання продуктів, що викликають запалення

Здорове харчування - корисні порадиЗапальний процес являє собою головну причину будь-якого захворювання, і багато продуктів харчування є запальними у своїй основі. До них відноситься червоне м’ясо, птиця та молочна продукція. Тваринний білок є джерелом арахідонової кислоти та поліненасичених жирних кислот, які генерують сильнодіючі запальні з’єднання:

  • простагландини
  • тромбоксани
  • простацикліни
  • лейкотрієни

Особливо важливо щоб люди з хронічними захворюваннями не допускати підвищення рівня арахідонової кислоти.

Короткий перелік продуктів, вживання яких слід обмежити, якщо мають місце запальні патології:

  • біле м’ясо — курку, качку і дику птицю;
  • червоне м’ясо, особливо жирне;
  • молочну продукцію;
  • яйця, особливо жовтки;
  • сири, особливо тверді сири;
  • деякі види риби — тілапія, оселедець, сом.

Немає необхідності повністю виключати дану їжу.

Їжа, здатна полегшити запальні процеси:

  • Риба, що містить омега-3. Наприклад, в жирній рибі: лососі, тунці, сардини.
  • Мононенасичені жири. Є в складі оливкової олії, ріпакової олії на основі виноградних кісточок, масла волоських горіхів.
  • Насіння та горіхи: насіння гарбуза, льону, волоські горіхи.
  • Цільні зерна: овес, жито, лобода, ячмінь, булгур (крупа з пшениці).
  • Темні фрукти і ягоди.
  • Зелений і чорний чай.
  • Морські водорості: вакаме, арам.

Якщо є бажання визначити, чи може ваш раціон збільшити запальні процеси в організмі, спробуйте вести протягом 1 тижня харчовий щоденник. Створіть таблицю, що складається з 5 стовпців: м’ясо, молочні продукти, фрукти, овочі, цільні зерна. Ставте галочку у відповідній колонці кожен раз, коли їсте їжу, що відноситься до цієї категорії. Наприкінці тижня підрахуєте кількість галочок і побачите результати. Це простий спосіб оцінити свій раціон.

Їжте рослинні продукти

Значну частину раціону повинні складати свіжі овочі і фрукти, краще всього, вирощені в тій місцевості, де проживає людина. Фрукти – це чудово, але не варто зловживати смузі і соками домашнього приготування. Деколи вони містять велику кількість цукру. Краще всього їсти свіжі фрукти без будь-якої переробки.

Зверніть увагу на глибокі кольори фруктів і овочів, оскільки в їх складі знаходиться найбільша кількість антиоксидантів.

Важливо, щоб раціон був різноманітним. Немає необхідності, кожен день їсти моркву або шпинат. Можна продукти відбирати у відповідності з кольорами веселки, щоб забезпечити максимальну користь своєму організму.

Також не варто забувати про горіхи і бобові культури, які так необхідні для здоров’я.

Зведіть до мінімуму вживання перероблених продуктів

Ця порада здається очевидною, але насправді це не так. Багато людей купують запаковані і перероблені продукти, і не знають про справжню їх якість.

З приводу переробленої їжі: коли продукти піддаються обробці, часто видаляються важливі вітаміни, мікро – і макроелементи, баластні речовини. Не кажучи про те, що висока температура призводить до утворення канцерогенних хімічних речовин!

Comments are closed.