Для мотивації в першу чергу радимо Вам ознайомитися з наступним матеріалом: рекомендации по здоровому питанию. Після ознайомлення, хочемо додати ще декілька важливих порад.
Обмежте вживання продуктів, що викликають запалення
Запальний процес являє собою головну причину будь-якого захворювання, і багато продуктів харчування є запальними у своїй основі. До них відноситься червоне м'ясо, птиця та молочна продукція. Тваринний білок є джерелом арахідонової кислоти та поліненасичених жирних кислот, які генерують сильнодіючі запальні з'єднання:
- простагландини
- тромбоксани
- простацикліни
- лейкотрієни
Особливо важливо щоб люди з хронічними захворюваннями не допускати підвищення рівня арахідонової кислоти.
Короткий перелік продуктів, вживання яких слід обмежити, якщо мають місце запальні патології:
- біле м'ясо - курку, качку і дику птицю;
- червоне м'ясо, особливо жирне;
- молочну продукцію;
- яйця, особливо жовтки;
- сири, особливо тверді сири;
- деякі види риби - тілапія, оселедець, сом.
Немає необхідності повністю виключати дану їжу.
Їжа, здатна полегшити запальні процеси:
- Риба, що містить омега-3. Наприклад, в жирній рибі: лососі, тунці, сардини.
- Мононенасичені жири. Є в складі оливкової олії, ріпакової олії на основі виноградних кісточок, масла волоських горіхів.
- Насіння та горіхи: насіння гарбуза, льону, волоські горіхи.
- Цільні зерна: овес, жито, лобода, ячмінь, булгур (крупа з пшениці).
- Темні фрукти і ягоди.
- Зелений і чорний чай.
- Морські водорості: вакаме, арам.
Якщо є бажання визначити, чи може ваш раціон збільшити запальні процеси в організмі, спробуйте вести протягом 1 тижня харчовий щоденник. Створіть таблицю, що складається з 5 стовпців: м'ясо, молочні продукти, фрукти, овочі, цільні зерна. Ставте галочку у відповідній колонці кожен раз, коли їсте їжу, що відноситься до цієї категорії. Наприкінці тижня підрахуєте кількість галочок і побачите результати. Це простий спосіб оцінити свій раціон.
Їжте рослинні продукти
Значну частину раціону повинні складати свіжі овочі і фрукти, краще всього, вирощені в тій місцевості, де проживає людина. Фрукти – це чудово, але не варто зловживати смузі і соками домашнього приготування. Деколи вони містять велику кількість цукру. Краще всього їсти свіжі фрукти без будь-якої переробки.
Зверніть увагу на глибокі кольори фруктів і овочів, оскільки в їх складі знаходиться найбільша кількість антиоксидантів.
Важливо, щоб раціон був різноманітним. Немає необхідності, кожен день їсти моркву або шпинат. Можна продукти відбирати у відповідності з кольорами веселки, щоб забезпечити максимальну користь своєму організму.
Також не варто забувати про горіхи і бобові культури, які так необхідні для здоров'я.
Зведіть до мінімуму вживання перероблених продуктів
Ця порада здається очевидною, але насправді це не так. Багато людей купують запаковані і перероблені продукти, і не знають про справжню їх якість.
З приводу переробленої їжі: коли продукти піддаються обробці, часто видаляються важливі вітаміни, мікро – і макроелементи, баластні речовини. Не кажучи про те, що висока температура призводить до утворення канцерогенних хімічних речовин!
Аквариумы в интерьере дома
|
Выбор входной двери для дома
|